Gerben van der Loon en Simon Kuipers zijn al bijna 40 jaar sportvrienden en hebben t.d.t. de handen ineengeslagen om samen een perfect kweekhok op te bouwen. In 1989 hebben ze voor het eerst duiven gekocht voor het gezamenlijke kweekhok bij Herman Beverdam Enter. Deze duiven waren nog op de programmavluchten gericht, maar wel met het oogmerk dat ze de zware dagfond aan moesten kunnen. Het waren duiven van Staf Dusarduyn uit Groede en Louis van Loon Poppel. Elk jaar werden er een aantal bijzondere kweekduiven aangeschaft, liefst rechtstreeks bij de bron. Zo waren we bijzonder succesvol met duiven van Jef (familie) Houben Itegem. Dit waren formidabele dagfond duiven en Gerben kweekte er met een dochter uit een Perpignanwinnares zijn CRACK 371 uit. Dit was zijn eerste echte kennismaking met de marathon en Gerben heeft dat nooit meer losgelaten. Gerben zijn CRACK 371 speelde 9x mee en 9x vroeg, ook op de zwaarste vluchten zoals de klassieker St. Vincent. Dit was de eerste echte goede overnachtfond duif en de aanzet tot de algehele omschakeling naar de overnachtfond. Dit was ook mede ingegeven door het succes die Simon zijn Zwager Auke Heidstra begin jaren 1990 had op de overnacht, hij won maar liefst 3x Nationaal sector 4 St. Vincent.
De jeugdige Gerben en Simon
De aangekochte TOP duiven kwamen op de kweekhokken bij Gerben die toentertijd in Drachten woonde. Simon was druk met zijn carrière binnen het onderwijs en kon zich zo mooi richten op het spelen met duiven. Dat ging prima en Simon speelde een flink aantal jaren bij de generealen van afdeling Friesland van de n.b.v.z. De afdeling had in die tijd een kleine 3000 leden. In 1997 werd Simon 2e generaal van de afdeling en heeft toen zijn duiven totaal verkocht om over te schakelen op de marathonvluchten.
Gerben was in die tijd verhuisd naar Boelenslaan, waar hij prachtige hokken neerzette voor zijn vliegploeg en de gezamenlijke kwekers kwamen in een grote kippenschuur, dus ruimte genoeg.
Gerben zijn vader nog druk aan de verven
(nieuwe vlieghokken in Boelenslaan)
Idyllisch Boelenslaan
Simon speelde met de fond lijnen na zijn totale verkoop in 1997 verder in Ureterp en werd daar in 2000 1e aangewezen en 1e onaangewezen dagfond van de FFC en 1e Keizergeneraal en had ook nog de beste duif van Nederland op de dagfond.
Foto 1e Nationale Asduif dagfond:
Gerben speelde ook op de overnacht zeer verdienstelijk en haalde prachtige resultaten bij NIC de Snip in Ureterp. Ook speelde Simon zijn eerste Teletekstklassering op de overnacht vanuit Ruffec, bijna 900 km. Dit gebeurde met de eerste aangeschafte duiven voor de marathon van zijn (helaas veel te vroeg overleden) sportvriend Hans Broekhoff Katwijk aan Zee en werd 10e Nat. sector 4 op Ruffec in 2000.
In 2000 heeft Simon een heel oud boerderijtje (rond 1910) gekocht in Oudega Smallingerland en heeft daar een nieuw huis met duivenhokken op de garage laten bouwen. Hier woont hij nu nog met veel plezier en al de marathon prestaties zijn hier dan ook geleverd.
Foto huis in de sneeuw in Oudega
Duivenaccommodatie in Oudega in de volle zon
Vanaf 200 alleen nog maar marathon
Dit was ook het startsein van Gerben en Simon om nu helemaal zich te richten op de marathon. Door flink te investeren in sterke marathonduiven en deze op diverse hokken uitproberen krijg je een sterke vliegende regio. Achteraf bekeken is dat ook uitgekomen. Als je kijkt naar NIC Drachten, dan wordt daar enorm sterk gespeeld en in 2024 vlogen er 21 duiven op teletekst van 6 marathonvluchten en als je Helmstedt erbij rekent, komen we zelf op 25 teletekstklassering van 7 vluchten. Het basis idee was om uit de kwekers een ronde voor Simon en daarna voor Gerben te kweken. Ronde 3 eventueel 4 kan dan via internet (duiven.net.) verkocht worden. Voor Gerben en Simon gelden de investeringen vooral om zelf beter te worden, maar ook om anderen daarvan te laten profiteren. Langs deze weg krijgen wij onze investeringen er weer uit. Nu verkopen we ook regelmatig jongen via GPS, Top Pigeons en natuurlijk onze favoriete verkoopsite: duivenveilingen.com
Al de nog aanwezige programmaduiven werden rond 2000 verkocht en werd een analyse gemaakt wie de beste zware fondduiven heeft en die al een flink aantal jaren sterk spelen. Toen kwamen we uit bij Jelle Jellema (toen nog geen wereldfaam), Cor van der Ploeg (later al de duiven en hokken van Cor gekocht) Leeuwarden, Nouwen-Paesen Grote Brogel (B), Noël Peiren Zedelgem (B), Filip Norman Knokke-Heist (B) en George Carteus Ronse (B), Desmet-Matthijs Nokere (B) en gebr. Hagens duiven via sportvriend Gijs Verweij uit Alphen aan de Rijn.
Bij al deze TOPSPELERS hebben we gedurende een flink aantal jaren duiven gekocht en alleen maar uit de beste die ze hadden. We hebben wel een paar keer op de wachtlijst gestaan om jongen of eieren te krijgen uit bijv. Zwart Goud, de Samuel of de Limoges. Onze voorkeur ging en gaat uit naar de Barcelonaduiven, omdat dit de langste afstand is die wordt gevlogen en vaak onder zware omstandigheden. Als wij willen excelleren op St. Vincent of Dax of een Barcelona, dan is dat voor ons 1200 km en Barcelona is 1350 km. Dus je moet super sterke duiven hebben. Dat is ook de reden dat na zeer strenge selectie uiteindelijk 3 basislijnen zijn overgebleven die dit op onze afstand en met ons systeem aankunnen en dat zijn:
- Jelle Jellema,
- Noël Peiren Zedelgem (B)
- Hagens.
Daarnaast kopen we regelmatig een duifje (of meerdere) van sterk spelende liefhebbers om in te kruisen en te testen op de zwaarste vluchten. Zo zijn we prima geslaagd met duiven van Jan Morsink en Marc Decuypere Zandvoorde (B). Marc heeft ook veel duiven van het kweekcentrum zitten, maar ook weer nieuw bloed (2x Belgisch kampioen zware fond Martin Ravelingien) wat uitstekend presteert.
Peter Wielinga Drachten speelt sterk met onze duiven en daar komt regelmatig iets van terug. Peter won vorig de 1e Grand Prix St. Vincent op 1185 km (hij was ook no9g 6e Grand Prix) en was in 2024 het best spelende hok van NIC Drachten en werd 3e kampioen onaangewezen van de afdeling.
Datzelfde geldt voor Auke Heidstra, wie kent hem niet. Met weinig duiven al vele jaren aan de top in de duivensport.
De hokken van Kweekcentrum Friesland in Boeleslaan
Er zijn van de andere topspelers nog wel lijnen op het vlieghok, maar niet echt meer op het kweekhok. We hebben ze uiteindelijk gewogen en te licht bevonden. Voor liefhebbers op de kortere afstanden zijn ze vast en zeker geschikt en dat heeft ook wel doen blijken.
Hieronder een overzicht van een aantal TOP prestaties waar we trots op zijn. De duiven zijn chronologisch neergezet. Allemaal exponenten van Kweekcentrum Friesland.
Simon Kuipers
Tel: 0031 (0)512-303048
Mob: 0031 (0)6-53339353